Navigation Menu
Koniec roku – czas podsumowań

Koniec roku – czas podsumowań

By on Gru 30, 2018 in Inspiracje, Mydło i powidło, Różne | 0 comments

Końcówka roku to czas podsumowań i kolejnych planów – zawsze zastanawiam się czy słusznie? Bo co za różnica czy przygotujemy listę marzeń w grudniu czy w czerwcu, co za różnica czy zaczniemy realizować nasze cele od stycznia czy od listopada? Róbmy to kiedy tylko jesteśmy gotowi. Zawsze jest czas żeby ruszyć w nową podróż, albo coś zmienić, niekoniecznie w...

Read More
Prezenty świąteczne last minute!

Prezenty świąteczne last minute!

By on Gru 16, 2018 in Inspiracje, Różne | 0 comments

Dopiero było lato, a tymczasem za tydzień Wigilia. Czas pędzi w zastraszającym tempie…   Ciekawa jestem czy kupujecie prezenty świąteczne z wyprzedzeniem czy też na ostatnią chwilę , biegając w popłochu po sklepach 🙂 Już od kilku lat staramy się w domu ograniczyć liczbę dawanych sobie w prezencie rzeczy – no bo ile jeszcze można mieć gadżetów? Ile...

Read More
1 wdech, 2 kroki – Cho La Pass

1 wdech, 2 kroki – Cho La Pass

By on Gru 9, 2018 in Azja, Nepal, Świat | 0 comments

Wspominków z wyprawy do Nepalu ciąg dalszy. Dzisiaj przejście przełęczy ChoLa Pass i przejście w kierunku Gorak Shep. GOKYO (4750 m) – DRAGNAG (4700 m) 08.10.2014  (środa) po śniadaniu było zaplanowane wyjście aklimatyzacyjne na Gokyo Ri (5357 m), a później przejście na nocleg w pobliżu przełęczy Cho La Pass. Ponieważ nie czułam się zbyt dobrze, cały czas...

Read More
Jak smakuje Nepal?

Jak smakuje Nepal?

By on Gru 2, 2018 in Azja, Najbardziej to lubię jeść, Nepal, Różne | 0 comments

Kuchnia Nepalu w dużej mierze, bazuje na przepisach wspólnych dla całego subkontynentu indyjskiego. Oczywiście, na każdym kroku serwuje nam swoje wariacje na temat tej kuchni, poddaje się zwłaszcza wpływom kuchni chińskiej i tybetańskiej.  Podstawą kuchni nepalskiej jest ryż, soczewica oraz sezonowe warzywa. Używa się tutaj dużej ilości aromatycznych przypraw,...

Read More

Pin It on Pinterest